Friday

Etiopien firar nytt år!

Nytt år/Enkutatash /
Etiopien nyårsfirande kallas "Enkutatash". Det betyder en "present av juveler", som är en hänvisning till den bibliska Drottning av Saba som lämnade sitt land för att besöka den berömde konungen Salomon i Jerusalem och lyssna till hans visdom.

Salomon och Drottning av Saba
"Etiopien har en rik kristen kultur. Tidigt kom kristendomen till detta östafrikanska land – redan på 300-talet. Under århundradenas lopp avlöste den ena kungaätten den andra och rika kulturer blomstrade och gick under. Men minnesmärkena – båda byggnader, ikoner, målerier och böcker – består. Det är fascinerande att läsa om detta och man blir förvånad över vad etiopierna har åstadkommit på det kulturella området". Detta finns att läsa i boken Etiopien – och dess kristna kultur, skriven av Richard Pankhurst, Bengt Peterson, Stanislaw Chojnacki, Oscar Löfgren och Gustav Aren.
Etiopiens legend (inskrift) är den om Drottning av Saba. Enligt Kebra Negest (Etiopiens nationalepos) gjorde Etiopiens Drottning en gång en längre resa att besöka den kloka kungen Salomon av Israel. I det stora palatset försäkrade Salomon Drottningen att han inte skulle ta någonting i från henne så länge som Saba inte tog någonting från honom. Emellertid var Salomon en listig kung och han hade placerat ett glas vatten bredvid henne. Under natten vaknade hon jättetörstig efter den välkryddade maten som serverats till henne och hon drack upp vattnet.
Salomon och Drottningen älskat med varandra och Drottning Saba for tillbaka till Etiopien bärande hans barn, blivande kung Menelik. Menelik besökande sedan hans far i Jerusalem och lämnade där en järnek och lämnade sedan landet med förnbundsarken. Salomons förbundsark finns i Etiopien nu.

Addis Ababa /ny blomma/
Vid Etiopiens nyårshelg infaller har slutet av fyra månaders lång regnårstider, detta sker de 11 september. Tiden när marken täcks med gula tusenskönor blommor. Det kallas på amharinja "Adey Ababa". Huvudstaden Adiss Ababa har fått namnet från denna blomma. En av de populära kvinnor som funnits i Etiopien är Drottning av Etiopien vid namn Etege Taitu har gett det namnet Addis Ababa till staden.
Huvudstad av Etiopien är Addis Ababa, det betyder ny blomma som en bokstavlig översättning på amharinja, Etiopiens nationala språk. "Addis Ababa morgnar fascinerar mig, " skriver Allan Sandström i "Mesqel blommans land". Den gula blomman är national blomma och en lyckosymbol, speciellt vid det nya året. Hela märken täcks (skyddar) med Mesqel blommor. "Mesqel" betyder kors. Etiopier firar (prisar) också kors gjutnings dag som religiös helg efter nytt år.

Blir sju år yngre!
Etiopien nyår startar i september. Vi har olika almanackor från andra länder i världen. Nu har vi här år 2006 men i Etiopien är det år 1999. Det är sju/åtta år som skiljer mellan den etiopiska och den europiska almanackan.
På grund av det Julianska systemet så är den etiopiska almanackan nästan sju och halvt år bakom den västliga Gregorianska almanackan. Då det är år 2005 – 06 är det alltså ’1998’ i den etiopiska almanackan, medan ’1999’ börjar i september 2006.
Den Julianska almanackan har fått namn efter Julius Caesar, och utvecklade på grund av en konflikt över det riktiga Jesus Kristus (Christies) födelsedag. Det består av 12 månader med 30 dagar och en 13: e månad med bara fem eller sex dagar. Går till Etiopien och blir sju år yngre.

Firande av det nya året
Traditionen av nyårsfirande börjar kl. 6.00 på morgonen med att smaka "Feto" som är varmt senap puder med vatten och nypressad färsk lime. Tanken är att göra magen klar och starta som färsk då det nya år dagas.
Flera etiopier betjänar på en helgmässa i Etiopiens Ortodoxa kyrka med att ta på sig traditionella kläder som kallas "Habesha libs" och önskar varandra "Enkuan Adresachu" "Gott nytt år" på amharinja, nationalspråk i Etiopien. Tidigare kallades Etiopien också "Abyssinia". Folket av Etiopien kallas "Habesha", det betyder att folk har brunt skin. Därför brukar de traditionella kläderna som bärs av etiopier kallas "Habesha libs".


Mat /Injera be doro wot/
De som kommit tillbaka från kyrka börjar förbereda helgens mat (måltid) inkluderat ett stek lamm och "Doro wot", en kryddning av kyckling med ägg, stark sås och röda peppars klister. Allting som äts görs det med "Injera" som är platt runt och mjuk och är en slags populär Etiopisk pannkaka som används som redskap och till en (brödbit) välsmakande sås.

Tradition sång/Abebayehosh /
I Etiopien har flickor traditionella nya vita kläder och de går till grannarnas hus och sjunger "Abebayehosh", en traditionell sång som berömning. Pojkar ger också deras målningar av gula tusensköna blommor som önske presenter. Grannarna berömmer och ger då pengar till både flickor och pojkar.
Etiopier brukar ge varandra kort vid varje nytt år, fastän elektroniska postkort har blivit populärare nuförtiden.
På kvällen tänder Etiopierna en stor brasa framför deras hus som symboliserar att: "Vi bränner det gamla året och går in i ett nytt år" De sjunger och berömmer varandra när de dansar runt elden.

Kaffe ceremonin
Den traditionella kaffeceremonin är också en del av nyårshelgen, med gäster samlade serveras tre runder java. Kaffeceremonin är typisk för den etiopiska gästfriheten. Invitationen att betjäna på ceremonin är en symbolik av vänskap eller respekt. Efter maten börjar själva ceremonin. Vi hämtar och klipper fräscht gräs och dekorerar det på golvet hemma och den symboliserar naturens goda dofter. Vi bränner gummi nära gräset som gör att det kommer rök som luktar mycket gott. En kvinna sitter på en liten stol och kokar traditionellt kaffe med en speciell kaffekokare som kallas "Jebena", som hon sedan häller i små koppar. Hon steker därefter kaffebönor i en panna. När röken stiger upp, fläktar hon röken med stekt kaffe av artighet mot sina gäster. Gäster inandas djup doften och uttrycker ett stort nöje för den läckra aromen och säger "betam tiru new" (härligt!) När det är färdigt, serveras kaffe med små koppar. Minst tre koppar är godkänt. Under kaffeceremonin dricker var och en tre koppar kaffe kokt på nymalda böner. Den första ska vara stark, den andra mildare och den tredje mildast. Den tredje koppen är en detalj för välsignelse. Det kallas "Berekha" (välsignelsekoppen). Popcorn serveras till gäster. Popcorn är symboliken som en ny nyårs tillvaro (varelse) som kommer av en smäll (pop) som popcorn med tiden av kraft och avspegling. När etiopier dricker kaffe, hälsar, diskuterar, önskar och berömmer de varandra. Om ni får en chans att bli gäst i en etiopisk familj vid denna tid, får ni välsignelse från alla människor. Ni säger: "amen".